Πώς το τρίβουν το πιπέρι;
Ένα παραδοσιακό τραγούδι που ακούγεται τις μέρες της Αποκριάς, με καταγωγή από τα χρόνια του Βυζαντίου…
Οι βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν πολύ το πιπέρι στο φαγητό τους, όπως και άλλα μπαχαρικά, με τους εμπόρους να τα εισάγουν και να τα πουλούν ακατέργαστα. Μάλιστα πολλά μοναστήρια για να βγάλουν χρήματα, αγόραζαν το πιπέρι σε κόκκους και οι καλόγεροι το έτριβαν και το πουλούσαν ακριβότερα. Όμως αυτή η εργασία ήταν αρκετά επίπονη, καθώς χρησιμοποιούσαν χειροκίνητους μύλους οι οποίοι απαιτούσαν μεγάλη δύναμη στα χέρια, ενώ το τριμμένο πιπέρι δημιουργούσε προβλήματα στα μάτια και την αναπνοή καθώς τινάζονταν πάνω στους καλόγερους. Λέγεται ότι αυτή τη δουλειά την έκαναν οι τιμωρημένοι για κάποιο παράπτωμα καλόγεροι (“του διαβόλου οι καλογέροι”)…
Πώς το τρί βλάχα μου καλή, πώς το τρίβουν το πιπέρι;
Πώς το τρίβουν το πιπέρι του διαβόλου οι καλογέροι;
Με το γό βλάχα μου μωρή, με το γόνατο το τρίβουν.
Με το γόνατο το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
Άιντε για σκωθείτε παλληκάρια με σπαθιά και με χαντζάρια.
Με την μύ βλάχα μου μωρή, με την μύτη τους το τρίβουν.
Με την μύτη τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
Άιντε για σκωθείτε παλληκάρια με σπαθιά και με χαντζάρια.
Με την γλώ βλάχα μου μωρή, με την γλώσσα τους το τρίβουν.
Με την γλώσσα τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
Άιντε για σκωθείτε παλληκάρια με σπαθιά και με χαντζάρια.
Με τον κώ βλάχα μου καλή, με τον κώλο τους το τρίβουν.
Με τον κώλο τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
Άιντε για σκωθείτε παλληκάρια με σπαθιά και με χαντζάρια….