Το πιο αφράτο γαλακτομπούρεκο!

Ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά είναι το γαλακτομπούρεκο! Όμως έχει κι αυτό τα μυστικά του για να γίνει ακόμα πιο απολαυστικό, με αφράτη κρέμα και τραγανιστό φύλλο!

Η συνταγή που εμπιστεύομαι και πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη είναι από το βιβλίο μαγειρικής της Ντίνας Νικολάου “Η κουζίνα της μαμάς μου”.

Τα υλικά μας για ένα μεγάλο πυρέξ και 15 μερίδες είναι:

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

2 1/2  λίτρα φρέσκο γάλα

200 γρ, σιμιγδάλι ψιλό

600 γρ ζάχαρη

5 κρόκους χτυπημένους

ξύσμα από ένα λεμόνι

1 κουταλιά βούτυρο για την κρέμα και βούτυρο για να αλείψουμε τα φύλλα.

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

2 κουτ. της σούπας γλυκόζη

Εκτέλεση

Σ΄ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα χωριστά. Αδειάζομε την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία έχουμε βουτυρώσει με τον ίδιο τρόπο. Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, χαράζουμε το γλυκό και το ραντίζουμε ελαφρώς με λίγο νερό.

Ψήνουμε το γλυκό μας για 45-50  λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα μέχρι να δέσει.

Αδειάζουμε το ζεστό και όχι καυτό σιρόπι, πάνω στο επίσης ζεστό και όχι καυτό γαλακτομπούρεκο και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν και δεν το φτιάχνω πολύ συχνά, ωστόσο έχω βρει μια ισορροπία για να πετύχω τη γεύση που μας αρέσει μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης. Επίσης το έχω φτιάξει και με αγελαδινό γάλα, αλλά και με πρόβειο ή κατσικίσιο απευθείας από το χωριό, εννοείται ότι το φρέσκο γάλα απογειώνει τη γεύση του! 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Σχολιάστε