Λωτός: Η τροφή των Θεών
Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο, με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Προέρχεται από την Ιαπωνία και οι Ιάπωνες το ονομάζουν και κακί το οποίο σημαίνει “τροφή των Θεών “.
Κάνει την εμφάνισή του από τον Οκτώβρη μέχρι τον Δεκέμβρη, όπου στην αγορά 2 ποικιλίες είναι οι πιο γνωστές:
• Η Hachiya που μοιάζει με μικρή κολοκύθα, είναι μαλακή εξωτερικά και από μέσα είναι μαλακή σαν ζελές και γλυκιά
• Και η Fuyus, όπου έχει σχήμα σαν ντομάτα και είναι τραγανή σαν το μήλο
Ο Λωτός είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τα γνωστά φυτοθρεπτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από την αλλοίωση ή την καταστροφή τους.
Τα πιο γνωστά φυτοθρεπτικά που περιέχει είναι:
• Τα καροτενοειδή
• Οι τανίνες
• Οι φλαβονόλες
• Οι ανθοκυανιδίνες
Κάποια από τα παραπάνω φυτοθρεπτικά περιέχονται στα φύλλα του λωτού, όπου στις χώρες της Ανατολής τα χρησιμοποιούν για την παρασκευή τσαγιού.
Διατροφική αξία Λωτού 168γρ
Ενέργεια: 118 kcal
Υδατάνθρακες: 31,2 gr
Πρωτεΐνες: 0,97 gr
Λίπος: 0,32 gr
Νερό: 134 gr
Φυτικές Ίνες: 6 gr
Ασβέστιο: 13 mg
Σίδηρο: 0,25 mg
Μαγνήσιο: 15 mg
Φώσφορο: 29 mg
Κάλιο: 270 mg
Νάτριο: 2 mg
Ψευδάργυρος: 0,18 mg
Χαλκό: 0,19 mg
Βιταμίνη C: 12,6 mg
Θειαμίνη: 0,05 mg
Ριβοφλαβίνη: 0,03 mg
Νιασίνη: 0,16 mg
Βιταμίνη Β6: 0,16 mg
Βιταμίνη Α: 2733 IU
Οφέλη του Λωτού
Η κατανάλωση του Λωτού είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ας δούμε παρακάτω τι μας προσφέρει:
• Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει υψηλό ποσοστό νερού
• Μειώνει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας λόγω των υψηλών ποσοστών φυτικών ινών που περιέχει
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την λάμψη του δέρματος, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει
• Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες
• Βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς περιέχει βιταμίνες από το σύμπλεγμα Β
• Αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού, καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες φυσικών σακχάρων. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα που αθλούνται συστηματικά
• Μειώνει την υπέρταση, καθώς περιέχει υψηλά ποσοστά Καλίου, το οποίο βοηθάει στην ισορροπία του ισοζυγίου Καλίου-Νατρίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος