Λουκούμια ανεβατά Κρήτης!

Λουκούμια ανεβατά Κρήτης!

Από την Εύα Παρακεντάκη!

Υλικά που θα χρειαστούμε

Για το ζυμάρι

15 γρ. μαγιά ξερή
1 φλ. κανελόζουμο (νερό που έχουμε βράσει μέσα 2-3 ξυλαράκια κανέλας)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 σφηνάκια ρακί

3/4 κούπας χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
πρέζα από αλάτι θαλασσινό
1 κ.σ ζάχαρη για το ανάπιασμα της μαγιάς
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

1 ½ φλιτζάνι μέλι

1 ¼ φλιζάνι ζάχαρη

1 ¼ φλιτζάνι νερό

1 ξύλο κανέλας

2 μοσχοκάρφια

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Για το πασπάλισμα:

1 φλιτζάνι αλεσμένο καβουρντισμένο σουσάμι
1 ½ κ.γ. κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο.

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε τη μαγιά με το κανελόζουμο και προσθέτουμε 4 κουταλιές αλεύρι και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να φουσκώσει για ½ ώρα περίπου σε ζεστό περιβάλλον. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υγρά και προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, το χυλό της μαγιάς, και σιγά σιγά το το αλεύρι.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο στο μίξερ και αυτό που θέλουμε είναι να πάρουμε μία αφράτη ελαστική ζύμη, εύπλαστη. Ξεκουράζουμε μισή ώρα το ζυμάρι μας σε ζεστό περιβάλλον και στη συνέχεια είτε πλάθουμε μικρά ζυμαράκια σε σχήμα αυγού είτε κάνουμε ένα κορδόνι και κόβουμε μπουκίτσες δύο- τριών εκατοστών περίπου.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα λουκούμια μας. Μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμα.

Παράλληλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουν 7-8 λεπτά. Ρίχνουμε τα λουκούμια στο σιρόπι και ύστερα τα κυλάμε μέσα σε ένα μείγμα από σουσάμι καβουρντισμένο-κανέλα-γαρύφαλλο, όλα περασμένα στο μπλέντερ.

Σχολιάστε