2024, δίσεκτο το νέο έτος!

2024, δίσεκτο το νέο έτος!

Μια παρανόηση στην ορθογραφία.. είναι η αιτία που αντιμετωπίζουμε τα δίσ-εκτα έτη (από το δις που δηλώνει το διπλό αριθμό ) ως δύ-σεκτα (από το δυς που δηλώνει τη δυσκολία, το κακό αποτέλεσμα…

2024…..σε λίγες μέρες το υποδεχόμαστε, και όλοι ελπίζουμε όπως κάθε χρόνο, να κυλήσουν όλα ειρηνικά σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου..
Δίσεκτο, καθώς είναι, γεμίζει με καχυποψία, κυρίως τους προληπτικούς.. Πολλοί άνθρωποι προγραμματίζουν σημαντικά γεγονότα, όπως ένα γάμο, το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης ή ακόμη και το χτίσιμο ενός σπιτιού, όταν το έτος « ευνοεί»…δηλαδή όταν δεν είναι δίσεκτο..

Ποια έτη χαρακτηρίζονται «δίσεκτα»

Δίσεκτα χαρακτηρίζονται τα έτη που έχουν 366 ημέρες αντί για 365. Αυτό συμβαίνει διότι η ετήσια περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν έχει διάρκεια 365 ημερών ακριβώς, αλλά 365 ημερών, έξι ωρών, εννέα λεπτών και εννέα δευτερολέπτων κατά μέσο όρο.

Στόχος των δίσεκτων ετών είναι η εναρμόνιση του τροπικού έτους με το καθημερινό – πολιτικό έτος των ημερολογίων, δηλαδή να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου να έχουμε καλοκαίρι τον Ιανουάριο και χειμώνα τον Ιούνιο!

Και γιατί τόση προκατάληψη;
Η ιστορία της… γρουσουζιάς φαίνεται πως ξεκίνησε το 600 π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν να γιορτάζουν τις καλοκαιρινές γιορτές του θερισμού μέσα στον ημερολογιακό χειμώνα και αποφάσισαν να λάβουν δράση για να αναστρέψουν την κατάσταση.
Τη λύση βρήκε ο Ιούλιος Καίσαρας προσθέτοντας στο ημερολόγιο ορισμένες μέρες σε κάθε έτος, ώστε να συμβαδίζει η μέτρηση του χρόνου με τις εποχές. Την αποστολή ανέθεσε στους ιερείς, οι οποίοι, όμως, εκμεταλλεύτηκαν αυτό το προνόμιο: προσέθεταν μέρες, αναλόγως των συμφερόντων τους με σκοπό να παραμένουν περισσότερο στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους, φτάνοντας έτσι μερικές φορές στο σημείο τα έτη να έχουν μέχρι και 450 ημέρες!

Όταν ο Καίσαρας αντιλήφθηκε ότι οι προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες, ανέθεσε τη λύση του προβλήματος σε φιλόσοφους και μαθηματικούς. Αυτός που βρήκε τη λύση ήταν ο Έλληνας αστρονόμος Σωσιγένης, ο οποίος πρότεινε να υιοθετήσει το ημερολόγιο του Πτολεμαίου του Γ’, δηλαδή αυτό που ισχύει και σήμερα.
Αργότερα, οι Ρωμαίοι φέρεται πως αποφάσισαν να αφαιρέσουν άλλη μία μέρα από τον Φεβρουάριο και να τη μεταφέρουν στον Αύγουστο προς τιμήν του Αυτοκράτορά τους. Και αυτός φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι ο λόγος που ο δεύτερος μήνας του χρόνου έχει μία μέρα λιγότερη.
Μάλιστα, το να αφαιρέσουν τελικά μια μέρα από τον Φεβρουάριο δεν ήταν τυχαίο, καθώς ο μήνας αυτός, ήταν ο μήνας των νεκρών, της μετάνοιας και του ηθικού τους απολογισμού.

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο και έχοντας υπόψιν τις λαϊκές δοξασίες, οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τον μήνα της εξιλέωσης κυκλοφορούσε ανάμεσα τους ο Άδης, ο οποίος μοίραζε δεινά στη δύστυχη ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και αυτόν τον μήνα δεν ξεκινούσαν εργασίες με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπελιών, θεμελίωση σπιτιών ή γάμοι.
Όταν οι Έλληνες κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους, μια σειρά παραδόσεων κληρονόμησε η κουλτούρα του λαού μας, ανάμεσά τους και το «γρουσούζικο δίσεκτο έτος.

(Απόσπασμα από το δημοτικό τραγούδι «Του νεκρού αδελφού»
«…..Τον Θεό της έβαλ’ εγγυτή και τους αγιούς μαρτύρους,
Αν τύχει κι έρθει θάνατος, αν τύχει κι έρθει αρρώστια,
Κι αν τύχει πίκρα για χαρά, να πάει να τη φέρει.
Και σαν την επαντρέψανε την Αρετή στα ξένα,
Και μπήκε χρόνος δίσεκτος και μήνες οργισμένοι,
Κι έπεσε το θανατικό κι οι εννιά αδελφοί πεθάναν,
Βρέθηκ’ η μάνα μοναχή, σαν καλαμιά στον κάμπο……»

Ας το εκμεταλλευτούμε…
Αυτό σίγουρα σκέφτηκαν σύμφωνα με το in.gr , τα ανύπαντρα κορίτσια στην Ιρλανδία και έκαναν παράδοση την πρόταση γάμου σε δίσεκτο έτος.. καθώς μόνο τότε ο υποψήφιος γαμπρός , είναι υποχρεωμένος να δεχτεί..
Και ίσως επειδή κάηκε η γούνα πολλών Ιρλανδών, οι 366 ημέρες της θεόσταλτης ευκαιρίας  περιορίστηκαν μόνο σε μία: Την 29 η Φεβρουαρίου. Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα της ρομαντικής ταινίας του 2010 «Leap Year» («Δίσεκτο Έτος»).

Το έθιμο θεωρείται ότι επιβλήθηκε δια νόμου το 1288 στη Σκωτία από την βασίλισσα Μαργαρίτα, για να επεκταθεί σύντομα στη Γαλλία, την Ιταλία και (το 1600) στην Αγγλία, ενώ το βρίσκουμε και στο Μόντρεαλ του 1920. Ένα γενναίο πρόστιμο περίμενε τον άντρα που θα αρνούνταν την πρόταση. Θα έπρεπε να αποζημιώσει πλουσιοπάροχα την
απογοητευμένη γυναίκα ανάλογα με το εισόδημά του ή έστω να της αγοράσει ένα μεταξωτό φόρεμα.

Πώς υπολογίζεται αν ένα έτος είναι δίσεκτο;
Προκειμένου να προσδιοριστεί αν ένα έτος είναι δίσεκτο, υπολογίζουμε τα εξής. Ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 4. Αν είναι μηδέν ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 100. Αν αυτό το υπόλοιπο είναι
διαφορετικό του μηδενός τότε το έτος είναι δίσεκτο.
Αν από τον έλεγχο 1 δεν προκύψει ότι το έτος είναι δίσεκτο ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 400. Αν είναι μηδέν τότε το έτος είναι δίσεκτο, άσχετα από το αποτέλεσμα του ελέγχου 1.

Κάθε πότε έχουμε δίσεκτο έτος
Δίσεκτο έτος έχουμε κάθε 4 χρόνια, και για να θυμάστε, να ξεκινάτε με αφετηρία το 2000.
Το 2004 είναι δίσεκτο, μετά το 2008, 2012, 2016, κλπ. Δίσεκτο έτος δεν έχουμε στην εκατοντάδα αλλά έχουμε στη χιλιάδα. Για παράδειγμα, το 2000 ήταν μιας και αποτελεί 1000άδα, αλλά πχ το 2100 δεν είναι, επειδή αποτελεί εκατοντάδα, και πάει λέγοντας.

Τα επόμενα δίσεκτα έτη είναι: 2024, 2028, 2032, 2036, 2040, 2044, 2048, 2052, 2056, 2060, 2064, 2068, 2072, 2076, 2080, 2084, 2088, 2092, 2096, 2104.

Ας ευχηθούμε το 2024 να είναι η χρονιά ορόσημο που θα διαψεύσει όλες τις προκαταλήψεις και τις δυσοίωνες σκέψεις που επισκιάζουν τα δίσεκτα έτη εδώ και τόσους αιώνες…

Σχολιάστε